کلیدهای کارتی هتل ها چگونه عمل می کنند؟

 

امروزه نه همه هتل ها اما بیشتر آنها از قفل های کارتی برای اتاق های خود استفاده می کنند. به احتمال زیاد شما هم حداقل یک بار در طول اقامت خود در هتل با این کلیدها برخورد داشته اید.

شاید این سئوال برایتان پیش آمده باشد که این کلیدها چگونه کار می کنند و چقدر امن هستند؟ خیلی ها فکر می کنند که درهای اتاقهای هتل از امنیت بالایی برخودار هستند؛ اما حقیقت این است که به طور معمول تکنولوژی آنها قدیمی شده و نیاز به آپدیت شدن دارند.

در این مطلب، جااینجاس واقعیت های جالبی در مورد این کلیدها و نحوه کار آنها به شما می گوید.

 

انواع معمول کلیدهای کارتی در هتل ها

 

برخی از هتل ها از کارت های دسترسی با نوارهای مغناطیسی استفاده می کنند که با عنوان کارت های کشیدنی هم شناخته می شوند(مانند کارت های بانکی).

اما شکل های دیگری از این کارت ها هم برای دسترسی به اتاق یک هتل وجود دارند که از آن جمله می توان به کارت های مجاورت(RFID)، کارت های شناسایی دارای عکس، کارت های دارای بارکد و کارت های هوشمند اشاره کرد.

 

از این کارت ها برای دسترسی به اتاق های هتل، آسانسور و دیگر قسمت های ساختمان استفاده می شود. به عبارت دیگر همه مواردی که به آنها اشاره کردیم، روش های معمول در یک سیستم کنترل سنتی به شمار می روند.

 

کارت های مغناطیسی یک راه حل کم هزینه برای هتل های بزرگ به شمار می روند. مشل این است که این کارت ها زود فرسوده شده و در مقایسه با انواع دیگر کارت ها، از امنیت کمتری برخودار هستند. کارت های تماسی دوام بیشتری داشته و در مقابل گران‌تر هم هستند.

 

نوع دیگری از کارت ها با نام کارت های پانچ هم هستند که بسیار قدیمی بوده و مبتنی بر یک متد مکانیکی هستند و البته دیگر از دور خارج شده اند.

 

همه نمونه هایی که در بالا به آنها اشاره شد، بر اساس فناوری های مختلفی ساخته شده اند اما کارکرد یکسانی برای کنترل درهای اتاق دارند. کارت های هوشمند می توانند حاوی اطلاعات زیادی در مورد کاربر باشند(کسی که کارت به نام او ثبت شده است).

 

این نوع کارت‌ها چیزی فراتر از دسترسی به اتاق هتل را در اختیار کاربر قرار می دهند که از آن جمله می توان به دسترسی به رستوران، باشگاه ورزشی، استخر، خشکشویی، اتاق کنفرانس و تسهیلات دیگر اشاره کرد.

 

در حقیقت کارت های هوشمند با داشتن استانداردهای امنیتی بالا، از هر مرحله از استفاده کاربر از این امکانات اطلاعاتی جمع آوری می کنند. این کار به هتل ها امکان می دهد تا تمام هزینه ها را یکجا محاسبه کنند؛ ضمن اینکه تجربه راحت تری را هم برای مهمان هتل رقم می زند.

 

نکته دیگر این است که قفل های کارتی هتل ها بر اساس تجهیزات کارتخوانی که روی قفل هر در نصب شده کار می کنند. این کارت ها قابلیت این را دارند که طوری برنامه ریزی شوند که درهای معینی را در دوره های زمانی خاصی باز کنند.

 

سیستم های مدرن مدیریت دسترسی در هتل ها امکان این را می دهد که تعدادی از قفل ها برای یک گروه خاص از کاربران تعریف شود.

 

در نتیجه می توان پیگیری کرد که چه کسی و در چه زمانی درب را باز کرده است. برای مثال می توان برای باز کردن درب های لابی هتل یا سرویس های بهداشتی کارکنان به یک گروه خاص دسترسی داد؛ اما فقط در یک بازه زمانی خاص در روز.

 

 

کارت های مغناطیسی چگونه درب را باز می کنند؟

 

کارت‌های مغناطیسی یک لایه یا نوار مغناطیسی دارند که حاوی اطلاعات خاصی از مهمان هتل است. به طور معمول شماره دسترسی کاربر قابل شناسایی‌ترین اطلاعات ذخیره شده روی این کارت ها است.

داستان از این قرار است که پرسنل پذیرش اطلاعات مسافر را در مرحله چک این ثبت کرده و یک محدوده زمانی برای استفاده از آن تا زمان چک اوت تعریف می کنند.

قفل در هم به محض اینکه نوار مغناطیسی خوانده شده و مورد تأیید کارتخوان نصب شده روی قفل قرار بگیرد، باز می شود. در حقیقت تنها کافیست کارت را از مقابل کارتخوان روی قفل در عبور دهید.

 

اما کارت های مجاورت یا RFID جور دیگری عمل می کنند. این کارت ها از فرکانس های رادیویی برای امکان پذیر ساختن دسترسی از یک فاصله کوتاه برنامه ریزی شده استفاده می کنند.

 

این نوع کارت ها به گروهی از کارت های بدون تماس(contactless) تعلق دارند که در آنها کاربر باید برای باز کردن درب اتاق تقریبا دستگاه کارتخوان را لمس کند. کارت های هوشمند هم در رده کارت های بدون تماس قرار می گیرند. این نوع کارت ها از میکروچیپ هایی برای ذخیره اطلاعات استفاده می کنند و اگرچه گران تر اما مدرن تر نیز هستند.

 

در ایران هم بسیاری از هتل های چند ستاره از سیستم کارت کلید الکترونیکی استفاده می کنند. به طور مثال اگر برای رزرو یکی از هتل های پنج ستاره مانند هتل شایگان کیش، هتل ویستریا تهران یا هتل شهریار تبریز به سایت جااینجاس مراجعه کرده باشید، می توانید نوع قفل واحدهای این هتل ها را مشاهده کنید.

 

 

باورهای نادرست در مورد کلیدهای کارتی هتل ها

 

در ادامه مقاله قفل های کارتی هتل ها چگونه کار می کنند؟ به متداول ترین اطلاعات غلط پیرامون کلیدهای کارتی هتل ها اشاره می کنیم. این باورهای نادرست بیشتر به داده های ذخیره شده روی کارت ها برمی گردد.

برای مثال برخی گمان می کنند که این کارت ها اطلاعات حساس کاربران مانند اطلاعات مالی یا شخصی را روی خود ذخیره می کنند. اما واقعیت این است که بیشتر این کلیدهای کارتی تنها شامل شماره اتاق و تاریخ اقامت مهمانان می شوند.

هر چند که این نوع کلیدها نیز از خطر مصون نیستند، اما اطلاعات مالی به هیچ وجه شامل این خطرها نمی شود. به طور کلی اطلاعاتی که ممکن است روی این نوع کارت ها ذخیره شود، عبارتند از:

  • شماره اتاق
  • تاریخ اعطای دسترسی
  • تاریخ پایان دسترسی
  • شماره مهمان آن هم در موارد خاص

 

به عبارت دیگر کلیدهای کارتی هتل ها اطلاعات اندکی را در خود دارند که احتمال سوء استفاده را به حداقل می رساند. هر چند که این مصونیت شامل گم شدن یا دزدیده شدن کارت نمی شود و حتی یک غریبه هم می تواند با استفاده از این کارت وارد اتاق شود.

بنابراین خطر افتادن کارت به دست شخص دیگر تهدید جدی تری نسبت به خطر استفاده از اطلاعات شخصی روی کارت به شمار می رود.

 

جایگزین هایی برای کلیدهای کارتی هتل ها

 

فناوری ای که در پس کلیدهای کارتی هتل ها وجود دارد، درجه بالایی از محافظت را در مقابل سوء استفاده های احتمالی ایجاد می کند. اگرچه کارت های هوشمند که این روزه ها استفاده از آنها در هتل ها رو به افزایش است، به اندازه کارت های مغناطیسی راحت نیستند؛

اما جایگزین خوبی برای کلیدهای کارتی سنتی در هتل ها به شمار می روند. جایگزین مناسب دیگر تکنولوژی NFC است که در ارتباط با تلفن های همراه است. به این صورت که مهمانان از مدیریت هتل کدی دریافت می کنند.

سپس با نزدیک کردن فناوری NFC موبایل خود به دستگاه یا تایپ کردن کد به صورت دستی در را باز می کنند. البته این روش بسیار جدید بوده و هنوز استفاده از آن فراگیر نشده است.

 

منبع:

https://jainjas.com/Blog/103/%DA%A9%D9%84%DB%8C%D8%AF%D9%87%D8%A7%DB%8C-%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%AA%DB%8C-%D9%87%D8%AA%D9%84-%D9%87%D8%A7-%DA%86%DA%AF%D9%88%D9%86%D9%87-%D8%B9%D9%85%D9%84-%D9%85%DB%8C-%DA%A9%D9%86%D9%86%D8%AF%D8%9F